For fattigt at demente selv betaler for national handlingsplan

Sundhedsministeren har i går lagt op til en ny handlingsplan for demens. Det er rigtig godt, det er der hårdt brug for. Men det er for fattigt, at pengene hentes i satspuljen, for det betyder at de demente selv kommer til at betale for den.

– Det er godt, at sundhedsminister Sophie Løhde nu lægger op til en ny national handlingsplan for demens. Det er der hårdt brug for, når man ser på problemets omfang, og på de vilkår, der bydes borgere med demens og deres pårørende i dag. Men det er ynkeligt og for fattigt, at ministeren vil finansiere handlingsplanen ved hjælp af midler fra satspuljen. Det betyder jo, at de demente selv kommer til at betale for handlingsplanen, fordi pengene i satspuljen kommer fra en dårligere regulering af overførselsindkomsterne, der i øvrigt bliver dramatisk forringet i de kommende år som følge af skattereformen fra 2012..

– Enhedslisten vil selvfølgelig gå helhjertet ind i diskussionerne. Vi vil – som vi allerede har gjort flere gange – fremsætte konkrete forslag til at forbedre behandlingen af demens, de dementes vilkår og de pårørendes vilkår, som i dag er udsat for et hårdt pres. Demensalliancen er kommet med et rigtigt godt udspil, som vi håber, at ministeren vil tage udgangspunkt i. Så vil det også blive klart, at nogle få hundrede millioner forslår som en skrædder i helvede. Vi har brug for nationalt bindende retningslinjer, som sikrer en forsvarlig omsorg og pleje. Vi har brug for omfattende investeringer i demensvenlige boliger og velfærdsteknologi. Vi har ikke mindst brug for flere medarbejdere med de fornødne faglige kvalifikationer.

– I Enhedslisten ser vi frem til at ministeren i begyndelsen af det nye år præsenterer resultaterne af den undersøgelse af situationen på landets plejehjem, som Enhedslisten fik vedtaget i foråret 2015. Den vil give konkret viden og overblik over situationen, og dermed blive et uundværligt redskab i udarbejdelsen af den nationale handlingsplan.

Læs Demensalliancens udspil