Det ser ikke godt ud

Her er mit indlæg i debatten på Enhedslistens årsmøde. Dagpengekommissionen offentliggør sin rapport 19. oktober. Det ser ikke godt ud!

Dagpengekommissionen er ved at lægge sidste hånd på sin rapport.

Det foregår som altid bag lukkede døre, så de ikke bliver forstyrret af irriterende spørgsmål

Men noget slipper der ud, og det ser ikke godt ud.

Det siger jo sig selv.

Man kan ikke få et bedre dagpengesystem for de samme penge, eller hvis man skal regne som man gør i finansministeriet, hvor regnemaskinen siger, at der kommer flere i arbejde, hvis vi tager nogle penge fra de arrbejdsløse.

Det kommer der ikke flere job ud af, kun lavere lønninger og flere fattige.

Men desværre: det ser ud til LO og FTF vil acceptere, at de nyuddannede og de lavtlønnede med småjobs skal betale for nogle mindre forbedringer af genoptjeningsreglerne.

Det er svært at forstå. Det kan vel ikke være rigtigt at lønmodtagerne selv skal rydde op efter de ulykker, som VK og DF har lavet.

Det vil heller ikke løse noget for de mange tusind der allerede har mistet dagpengeretten, de tusinder, som mister den hvert år fremover, og de mange, der helt mister forsørgelsen, efterhånden som de midlertidige lappeløsninger udløber.

Særlig smart er det heller ikke.

Tre partier i folketinget siger, at de vil tilføre flere penge til dagpengesystemet, så vi kan lave en løsning uden at forringe noget. Vi mangler sådan set bare socialdemokraternes stemmer til det.

Det flertal skal da testes, og det bliver meget sværere, hvis først fagbevægelsen har tilsluttet sig en dårlig anbefaling. Så vil al debat blive lagt død med henvisning til at arbejdsmarkedets parter jo er enige.

Enhedlistens linje er klar: Det handler ikke kun om de arbejdsløse der bliver ramt. Det handler om os alle.

Derfor skal de penge, de har sparet på de arbejdsløse føres tilbage igen, så vi kan få noget mere tryghed for lønmodtagerne. Det er godt for den enkelte – og det er godt for fællesskabet, for så står vi stærkere over for arbejdsgiverne.

Heldigvis er der mange lokale fagforeninger der ikke er enige med toppen i fagbevægelsen. De kalder til stormøde d. 20. oktober, dagen efter at kommissionen har præsenteret rapporten. Lad os bakke disse fagforeninger op af fuld kraft.