Folket skal spørges

Søndag d. 31. januar sørgede Dansk Naturfredningsforening for at tænde mere end 200 bål langs Danmarks kyster. Det skete i protest mod regeringens planer om at ødelægge dem. Der var også bål ved Kayak Republique. Her er min tale, hvor jeg opfordrede til at forhindre et rotteræs mellem kommunerne om at ødelægge naturen.

Tak til Danmarks Naturfredningsforening for den flotte aktion.

Alt tyder på, at det bliver en bred landsdækkende succes.

Det er en dejlig følelse at vide, at der mere end hundrede steder i landet bliver tændt bål på en gang – som i de gode gamle dage, længe før benzinmotoren blev opfundet, – – når vores forfædre fejrede sommeren med sankt hans bål.

Det er dejligt, at være politiker, når folkelige bevægelser går i gang og sætter en dagsorden, der peger i en anden retning end den betonagtige “nødvendighedens politik” – der jo som regel handler om at give den blinde markedsøkonomi frit løb, til skade for mennesker og natur.

Der er jo desværre ikke så meget fri kyst at beskytte her, neden for Knippelsbro.

Skaden er allerede sket.

Havnen er plastret til med store klodser af glas og beton, som skjuler de gamle smukke bygninger, der ellers var placeret i mere respektfuld afstand fra vandet.

Så meget mere grund er der til at deltage i det landsdækkende fakkeltog.

De lange kyststrækninger, de uberørte strande, er stort set det eneste vilde natur der er tilbage

Et særkende for Danmark, et internationalt vidt berømt og meget positivt “brand” – som vi har hårdt brug for at understrege i disse tider.

Det er en natur, vi alle har brug for, uanset om vi selv bor ved kysten, eller om vi kommer fra Hellerup eller Gellerup.

Alle har brug for den ro, du kan finde ved havet, ikke mindst travle bymennesker, der styres af tætpakkede kalendere og mobiltelefonernes støjforurenende påmindelser om, hvornår vi skal være til det næste møde, ellers svare på den næste mail eller besked på facebook.

Som en af de lokale DN-aktivister fra Nr. Nebel udtalte i Radioavisen her til morgen: “Vi elsker at gå ned stranden for bare at stå og glo ud over havet”.

Den ro, det smukke syn, skal ikke privatiseres.

Kysterne skal ikke plastres til med hoteller, vand- og legelande.

Kystbyerne skal ikke plastres til med store indkøbscentre.

Det vil være til stor skade for naturen, for vores fælles ret- og for den sags skyld også turisternes – ret til at nyde og være uforstyrret på de kilometerlange strande.

Den udvikling vil først og fremmest være til snæver egennyttig gavn for dem der billedlig talt bor i Hellerup – og ikke til gavn for dem i Gellerup.

Det vil sikkert kunne ses på de førstnævntes bankbøger og aktieudbytter.

Men som al anden blind vækst og utøjlet markedsøkonomi, så bygger det på sand – i dette tilfælde bogstavelig talt.

Den vesteuropæiske økonomi er i dyb krise, af nøjagtig denne grund.

Turismen er en af de brancher, der bliver først og hårdest ramt, når mennesker skal beskære deres budgetter.

Derfor holder det heller ikke, at disse lempelser af planloven skulle give et voldsomt løft i beskæftigelsen.

Det bliver i stedet et rotteræs mellem danske kystbyer, om at stjæle arbejdspladser og indtjening fra hinanden.

Og hvad hvis turisterne rent faktisk udebliver?

Så får lokalsamfundene en dyr regning, når hotellerne krakker og vandlandene løber tør.

Hvis der da bliver råd til at rydde op, så de storstilede projekter ikke står tomme og spøgelsesagtige tilbage, som monumenter over monumentalt tåbeligt kortsyn.

Derfor endnu engang tak til Dansk Naturfredningsforening, og den lange række af kulturpersonligheder, der er gået sammen om en opfordring til, at spørge befolkningen om det virkelig kan være rigtigt, at den rå markedsøkonomi skal slippes løs i et grådigt kapløb om at ødelægge vores kyster.

Som I måske allerede har opdaget, så har Enhedslisten allerede taget bolden op.

Straks i morgen, går vi i gang med at samle de 60 underskrifter blandt vores kolleger, som skal til for at sende den foreslåede ændring af planloven til folkeafstemning.

Vi har allerede støtte fra SF, hvad vi er meget glade for.

Vi har også noteret os, at der er en vis uro i geledderne bag lovforslaget, så vi vil køre på, af fuld kraft, og håber at I vil hjælpe os med det.

Tak for ordet, og tillykke med hyggebålet er ved den knap så frie kyst.