Lige vilkår – også for dagpengeret

EL: Lige vilkår – også for dagpengeret

Enhedslisten kræver, at EU blander sig uden om dagpengereglerne, og stiller et forslag der sikrer, at udenlandske arbejdere skal følge danske regler for optjening af dagpengeret.

Finn Sørensen, Enhedslistens ordfører for EU-arbejdsmarkedspolitik siger:

– En dom mod de finske a-kasseregler, vil også ramme Danmark. Mette Frederiksen må slå i bordet, og kræve at EU blander sig uden om. S, V og K har gang på gang lovet os at medlemskabet af EU ikke fik betydning for vores regler om velfærd og arbejdsmarked, nu må de indfri løftet.

– Udenlandske arbejdere er velkomne her i landet, men det skal ske på lige vilkår – samme pligter, samme rettigheder. Det gælder også når vi taler dagpengeregler. Det er ikke rimeligt, at danske lønmodtagere skal have et års medlemskab og et års arbejde for at få dagpengeret, mens udenlandske arbejdere kan nøjes med 3 mdr.

– Det duer ikke at henvise til optjeningsperioder i andre EU-lande. I de fleste andre EU-lande optjenes ret til understøttelse under helt andre betingelser end i Danmark og de nordiske lande. I Danmark betaler vi for eks. et meget højt kontingent, for at være medlem af en A-kasse.

– De danske dagpengeregler er alt for stramme. Det skal være nemmere at optjene dagpengeret i Danmark. Men de gældende regler skal følges, også af udenlandske arbejdere. Enhedslisten har derfor stillet forslag i Folketinget, der kan sikre lige vilkår, også hvad angår dagpengeregler.

Læs Enhedslistens forslag om udlændinges adgang til danske dagpenge her