Stem nej til patentdomstolen

Søndag d. 25. maj 2014 er der valg til EU-Parlamentet og folkeafstemning om patentdomstolen. Her er grundene til at jeg stemmer imod Patentdomstolen.

Stem nej til patentdomstolen, fordi:

Patentdomstolen vil betyde en tidobling af patenter i Danmark. I forskning og udvikling er vi afhængige af at dele viden, og flere patenter skader innovationen. Små virksomheder risikerer flere sagsanlæg. Læs Pernille Skippers iværksætterblog og se to minutters patentvideo her.
Polen har valgt at stå udenfor patentdomstolen, fordi en rapport viser, at det vil koste dem omtrent 93 milliarder kroner at gå med – se Deloittes rapport her.

Vi ser i dag et skred i forhold til, hvad der bliver patenteret på europæisk plan. Patenter på gener, natur og software er principielt forbudte, men der bliver alligevel udstedt mange kontroversielle patenter. Det gælder fx en menneskelig gensekvens, der bruges i diagnosticering af kræft. Det kan have alvorlige konsekvenser for forskningen og i behandlingen af sygdomme. Læs Pernille Skippers blog om emnet.

Patentdomstolen bliver en særdomstol udenfor Danmarks retssystem. Hvis Danmark bliver underlagt patentdomstolen, vil patentsager fremover kun skulle behandles ved denne særdomstol, som også bliver sidste ankeinstans. I dag er Højesteret den øverste myndighed for patentsager og kan dømme under hensyntagen til samfundets interesse. Kulturredaktør Rune Lykkeberg fra Politiken forklarer her, hvorfor patentdomstolen giver demokratiske problemer.

Hvis Danmark går med i patentdomstolen, afgiver vi suverænitet, og retten til at bestemme hvilke patenter der skal gælde i Danmark. 40 procent af vælgerne har stadig ikke bestemt sig. Et nej til patentdomstolen kræver et flertal, og derudover at mindst 30 procent af de stemmeberettigede stemmer nej. Så der er ekstra god grund til at stemme.

Del gerne denne side med venner og familie. Og husk at stemme på søndag!

Find mere viden her:

Enhedslistens patenttemaside

NOAH om patenter

Initiativet mod softwarepatenter

Folkebevægelsen om patentdomstolen

Patenttrolden kommer