Corydon må kræve kædeansvar i Dong

Enhedslisten kræver at Finansministeren stiller krav om kædeansvar i Dongs entrepriser. Baggrunden er Fagbladet 3F´s afsløring af, at der på Dongs byggeri i Fredericia anvendes rumænsk arbejdskraft til 40,- kr. i timen.

– Det er dobbeltmoral af værste skuffe, at staten via Dong medvirker til grov udnyttelse og underbetaling af udenlandsk arbejdskraft. I Staten og i andre statslige virksomheder er der krav om arbejdsklausuler, som sikrer, at der er ordentlige løn- og ansættelsesvilkår hele vejen ned gennem kæden, og at hovedentreprenøren kan pålægges ansvaret for det.

– Finansministeren må bruge sin magt, som repræsentant for staten som hovedaktionær i Dong A/S. Han må simpelt hen pålægge Dongs ledelse, at de stiller de samme krav til deres entreprenører, som andre statslige virksomheder. Der skal være løn- og ansættelsesvilkår på overenskomstniveau og kædeansvar i Dongs kontrakter.

– Jeg har i dag stillet § 20 til finansministeren om dette. Så får vi se, hvor langt regeringens vilje til at bekæmpe social dumping egentlig rækker, eller om Finansministeren måske alligevel mente det, da han sagde, at kædeansvar er skadeligt for konkurrenceevnen.

Læs artiklen i Fagbladet 3F her

Corydon om konkurrenceevnen her

Finn Sørensen har i dag stillet følgende § 20 spørgsmål til Finansministeren: Synes finansministeren det er i orden at Dong A/S ved udvidelsen af olieterminalen i Fredericia anvender underentreprenører, der aflønner deres ansatte med 40 kr. i timen, og vil finansministeren udnytte Statens bestemmende indflydelse i Dong til at sikre, at Dong A/S stiller krav om sædvanlige danske løn- og ansættelsesvilkår og kædeansvar hele vejen ned gennem kæden af underentreprenører.