De ældre skal have frisk mad!

Enhedslisten kalder nu ministeren i samråd om den ugegamle vakuumpakkede mad som 6 ud af 10 kommuner serverer for deres ældre.

Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen, siger:

– Det er helt uacceptabelt at serverer uge-gammelt smørrebrød for ældre mennesker der ikke selv kan lave mad. Dels er det uværdigt at spise dem af med det, og dels er det dyrt. Vi ved jo at en sund og nærende kost kan betale sig hele vejen rundt, fordi det forebygger underernæring, forværring af sygdom og ikke mindst de dyre indlæggelser

– Det er godt, at socialminister Manu Sareen også er kritisk, men ministeren må forklare, hvordan det kan gå til, at der skæres på kosten til de ældre, samtidig med at kommunerne har fået en ekstra milliard til at løfte ældreplejen. Ministeren må også forklare, hvad han vil gøre ved det.

– Siden uddelingen af den såkaldte ældre-milliard har vi måtte konstatere at kommunerne allerede havde skåret 1,3 milliarder på ældrebudgetterne – altså mere end den ekstra milliard de fik. Igen i år er der lagt op til besparelser på ældre-budgetterne og gammelt smørrebrød er blot endnu en konsekvens heraf.

– Nu forhandles der finanslov igen og dette rejser blot endnu engang spørgsmålet om hvorvidt regeringen ønsker at gøre en indsats for reelle og permanente forbedringer for vores ældre borgere. Vi tager afgjort dette her med til forhandlingsbordet.

Fakta:

Jyllands Posten har foretaget en rundspørge til landets kommuner som viser at 6 ud af 10 kommuner serverer vakuum-pakket smørrebrød som er tilberedt op til 9 dage før det skal indtages.

Ifølge FOA viser en analyse, at kommunerne i budgetterne for 2014 har sparet 1,3 mia.kr. på ældreområdet, samtidig med, at de har fået ældremilliarden. Samlet set har regeringens ældremilliard altså ikke engang kunne fylde hullerne ud efter de kommunale besparelser og milliarden har dermed ikke givet det generelle løft af ældreområdet som regeringen lovede.

Meget tyder på, at kommunerne igen i 2015-budgetterne vil foretage en række besparelser på ældreområdet. Over halvdelen af kommunerne forventer færre udgifter i 2015 pr. ældre.