Nu skal kommunerne rette ind!

Ankestyrelsen har d. 25. marts truffet en ny afgørelse i sagen om træk i kontanthjælpen for samlevende. Enhedslisten kræver, at alle kommuner retter ind efter Ankestyrelsen, og at Beskæftigelsesministeren slår i bordet, og stopper KL´s forsøg på at vildlede kommunerne. Her er min pressemeddelelse:

– Nu må det være slut med visse kommuners undskyldninger for ikke at gennemgå sagerne om gensidig forsørgerpligt. Det er fuldstændig urimeligt over for mennesker, der ikke har for mange penge i forvejen. Det er tage disse mennesker som gidsler. Nu har Ankestyrelsen banket i bordet: Deres afgørelser ophæver ulovlige afgørelser i kommunerne, og borgeren skal have pengene tilbage.

– Ankestyrelsen bekræfter hvad Enhedslisten og eksperter i socialret hele tiden har sagt: Når Ankestyrelsen har truffet en principafgørelse, så har kommunerne kun én ting at gøre, og det er at gennemgå alle sager om gensidig forsørgerpligt, og tilbagebetale til borgerne, hvis der er truffet ulovlige afgørelser.

– Kommunernes Landsforening har forsøgt at vildlede kommunerne til at stoppe gennemgangen af sagerne, og vente med betale tilbage, til KL har fundet ud af, hvad de skal mene. Det må stoppe nu. KL har ingen juridisk myndighed i forhold til kommunerne. De skal bare stikke piben ind, i stedet for at opfordre kommunerne til at begå en ny ulovlighed.

– Jeg ser virkelig frem til det samråd, jeg har indkaldt beskæftigelsesministeren til d. 17. april. Vi skal have fuldt overblik over omfanget af denne forvaltningsmæssige skandale. Nu må ministeren træde i karakter, underkende KL og kraftigt opfordre kommunerne til at følge Ankestyrelsens afgørelser.

Baggrund:

De sidste par måneder har Enhedslisten i kommuner og på Christiansborg sat fokus på, at utallige kommuner ulovligt har trukket samlevende i kontanthjælpen. Mange kommuner har på den baggrund gennemgået alle sagerne, og betalt pengene tilbage. KL har interveneret, og anbefalet kommunerne at stoppe sagsbehandlingen. Enhedslisten har indtil nu forgæves forsøgt at få Beskæftigelsesministeren til at stoppe ulovlighederne, og har kaldt ministeren i samråd d. 17. april.

Læs Ankestyrelsens afgørelse her

Læs Enhedslistens samråd her