Stop urimelig behandling af syge

Socialrådgiverne påpeger i en stor undersøgelse, at mange kommuner stopper sygedagpengene til alvorligt syge borgere, selvom de ikke er afklaret i sundhedssystemet. Det bekræftes af Ankestyrelsen, der dog mener, at kommunerne skal skærpe kursen. Ministeren skal i samråd og forklare, om han synes det er i orden. Her er min pressemeddelelse.

Enhedslisten kalder beskæftigelsesministeren i samråd på baggrund af Socialrådgivernes advarsler og Ankestyrelsens seneste praksisundersøgelse om sygedagpenge. Partiet vil have sat en stopper for den urimelige behandling af alvorligt syge.

Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Finn Sørensen siger:

– Det er helt uacceptabelt at kommunerne stopper sygedagpenge til alvorligt syge mennesker, fordi sundhedsvæsenet ikke kan følge med i afklaringen af deres helbred. Det er jo helt uforskyldt, at de syge havner i denne situation, men alligevel fratages de sygedagpenge og sættes på en langt lavere ydelse.

– Rapporten fra Socialrådgiverne er rystende læsning. Den dokumenterer, at denne urimelige behandling af de syge finder sted i stort omfang. Ankestyrelsens seneste undersøgelse er direkte skræmmende. Ankestyrelsen godkender kommunernes praksis, og mener oven i købet at kommunerne er for flinke. Man kan frygte en endnu skrappere kurs over for de syge, efter den udmelding.

– Det er godt at beskæftigelsesministeren har bedt Ankestyrelsen undersøge tingene, så vi har noget konkret at vurdere sygedagpengereformen ud fra. Men så må han også stille op i et samråd og forholde sig til, om det sørgelige billede vi kan se, er i overensstemmelse med lovgivningen eller om det giver anledning til at ændre den, så syge borgere kan få retssikkerhed og økonomisk tryghed.

Socialrådgivernes undersøgelse

Ankestyrelsens undersøgelse