Pas nu på med det OPP

Transportminister Ole Birk Olsen satser massivt på at lade pensionskasser stå for store infrastrukturporjekter. Enhedslisten advarer imod at overlade det til private.Der er ingen dokumentation for, at det såkaldte OPP – Offentligt Privat Partnerskab – er billigere og bedre. Tværtimod. De hidtidige erfaringer fra bl. a. sygehusbyggerier tyder på, at det bliver dyrere for skatteyderne i det lange løb.

– Det undrer mig virkelig, at transportminister Ole Birk Olesen melder så bastant ud. Jeg har lige haft finansministeren i samråd. Han kunne ikke dokumentere, at det skulle være billigere og bedre for den offentlige sektor, at overlade drift og finansiering til private aktører, for eks. pensionskasser. Men nu skal der åbenbart satses massivt på noget, man ikke kender konsekvenserne af. Han kunne i det mindste vente, til tingene er ordentligt undersøgt.

– Det mindste man kunne gøre var at afvente svaret på det spørgsmål vi har stillet til finansministeren. Her forlanger vi en redegørelse for økonomien i de 35 OPP-projekter der allerede er i gang. Men det kan åbenbart kun gå for langsomt med at bruge skatteydernes penge på tvivlsomme projekter, der kan blive et dyrt bekendtskab i det lange løb. Vi håber, at DF og Socialdemokraterne lægger deres positive holdning på hylden, og sikrer, at der ikke bliver mere af den slags, førend tingene er undersøgt ordentligt.

– Meget tyder på, at det er væsentligt dyrere for det offentlige at indgå i den slags partnerskaber, i stedet for selv at stå for finansiering og drift. Det ser vi i eksemplerne fra sygehusbyggerierne i tre regioner, som var anledning til samrådet. Vi har også tidligere fået svar fra finansministeriet, der viste, at et byggeri på Islands Brygge blev væsentligt dyrere, end hvis staten selv havde været bygherre. Det giver egentlig sig selv. Stat, regioner og kommuner har adgang til billigere lån, og de skal ikke skaffe profit til aktionærer eller maksimal forrentning af pensionsformuer.

JP: Regeringen vil have mere OPP

Spørgsmål om økonomien i 35 OPP-projekter

Samråd om OPP 24. november 2016

Økonomi i sygehusprojekter