Hård straf og kædeansvar til virksomheder der misbruger illegal arbejdskraft

Enhedslisten vil forsøge at samle en række partier om kædeansvar og hårde straffe til virksomheder, der bruger underleverandører som ansætter illegal arbejdskraft.

Anledningen er, at Venstres ordfører Louise Schack Elholm ikke afviser, at lukning af sådanne virksomheder og kædeansvar for hovedleverandøren kan være en del af løsningen på TV2´s afsløringer af, at bl. a. McDonalds benytter underleverandører, der groft udnytter illegal arbejdskraft og aflønner dem med helt ned til 30,- kr. i timen..

Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Finn Sørensen siger:

– Det er et skræmmende at danske virksomheder som Mc Donalds underleverandører vil synke så dybt, som at udnytte illegal arbejdskraft. Det er umenneskeligt, det er ulovligt og det er undergravende for vores samfund. Men det er lige så groft, at Mc Donald bare lægger ansvaret fra sig, og siger at de ikke kan vide, hvad underleverandørerne foretager sig.

– Nu må det være slut med, at Mc Donalds og andre, der benytter sig af skumle underleverandører kan slippe for ansvaret. Jeg vil derfor tage initiativ til at samle de partier der har udtrykt sympati for kædeansvar og for at lukke virksomheder – også hovedleverandøren – der udnytter illegal arbejdskraft. Det ser ud til at Venstre ikke vil udelukke disse ting. Det må vi have testet med et fælles forslag.

– Enhedslisten har tidligere stillet forslag om kædeansvar for hovedleverandører med hensyn til løn, skat og arbejdsmiljø. Vi vil foreslå, at kædeansvaret udvides med et fjerde punkt, som også omfatter ansvaret for at underleverandørerne overholder landets udlændingelovgivning. Vi er selvfølgelig åbne for andre partiers forslag, men det skal være noget, der virker.

TV2 afsløringer