Stop det store feriepengetyveri

Mere end 50.000 borgere har skrevet under på et forslag om, at folketinget skal sørge for at udbetale de “indefrosne” feriepenge. Det forslag skal bare vedtages, og det kan kun gå for langsomt!

Det drejer sig om de feriepenge der bliver opsparet fra 1. september 2019 til 31. august 2020, samtidig med at den nye regel om “samtidighedsferie” træder i kraft 1 september 2020. Det medfører, at lønmodtagerne opsparer “dobbelt” i 2020. Det er en grim tidsel i en ellers god ferielov fra 2018 som betyder, at man kan afholde ferie i samme år, som man opsparer feriepengene.

Derfor stemte Enhedslisten også imod forslaget om, at de “ekstra” feriepenge skulle “indefryses”, enten hos arbejdsgiverne eller i en fond, og først udbetales når lønmodtageren går på pension. Men det betyder altså, at arbejdsgiverne får lov at skalte og valte med 5 ugers feriepenge, indtil lønmodtageren forlader arbejdsmarkedet.

Det giver virksomhederne en øget likviditet på ca. 75 mia. kroner i op til 60 år, som kun skal forrentes med lønudviklingen – og det betyder, at virksomhedsejerne kan score en ekstra gevinst – uden at røre en finger – på 20-30 mia. kr.

Det er rimeligt med en overgangsordning, men helt urimelig at forgylde arbejdsgiverne, for noget som de skal medvirke til under alle omstændigheder.

Ved behandlingen af lovforslaget foreslog Enhedslisten, at pengene skal udbetales ved fratræden fra virksomheden eller senest om 5 år, men også det, vendte alle andre partier det døve øre til. Man må håbe, at de 56.000 underskrifter vil hjælpe på deres hørelse!

Støt borgerforslaget!

Se min pressemeddelelse da loven blev fremsat

Se folketingets behandling af de to lovforslag om den nye ferielov

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *