LO spændte ben for rød finanslov

Efter indgåelse af en mørkeblå finanslov, har formændene for LO, 3F, HK og Dansk Metal valgt at bruge kræfter på at skælde ud på Enhedslisten. Det var åbenbart os – og ikke Bjarne Corydon – der “tabte det hele på gulvet”. Det var åbenbart os – og ikke Bjarne Corydon – der rullede den røde løber ud for Lars Løkke.

Sandheden er, at de samme formænd svækkede Enhedslistens forhandlingsposition i det afgørende øjeblik. Lørdag d. 23. november gik de samstemmende ud i Jyllands Posten, og opfordrede os til at opgive vores krav om at sikre beskedne minimumsrettigheder til de ældre om 2 bad om ugen. Det var vigtigere for dem, at der blev fradrag for fagforeningskontingent – som om det ene udelukker det andet.

Det er klart, at Margrethe Vestager og Bjarne Corydon blev glade for den udmelding. Hvorfor i alverden skulle de dog give Enhedslisten den sidste lille indrømmelse, når de kunne være sikre på, at fagbosserne stod klar med bøllebank til Johanne, hvis hun sagde nej. Det var rent benspænd for en rød finanslov.

Men fagbevægelsens medlemmer kan være sikre på, at Enhedslisten står parat, hvis regeringen alligevel ønsker at gennemføre de ting, den kunne have gennemført med Enhedslisten.

Det gælder ID-kort på byggepladser, og arbejdsklausuler og kædeansvar, så vi sikrer, at skatteydernes penge ikke går til at understøtte løndumping. Det gælder de grønne job. Det gælder ændring af dagpengereglerne, så de arbejdsløse kan få økonomisk tryghed. Det gælder også fradrag for fagforeningskontingent.

Det koster ikke de store penge, men vi skal nok finde dem. Enhedslisten er parat – men er regeringen? Er LO-toppen klar til at presse på? Der er ikke noget, der tyder på det. Det er vigtigere for dem, at give Enhedslisten skylden – i håb om at fagbevægelsens medlemmer retter deres vrede mod os, i stedet for mod den regering, der selv valgte den blå finanslov.

Finn Sørensen
Næstformand i Enhedslistens Folketingsgruppe