Ny aftale skærer ned på hjemmehjælp

Regeringen og et flertal af partier har indgået en aftale om hjemmehjælp, der betyder, at hjemmehjælpen begrænses til “de svageste” medborgere. Resten må klare sig selv, efter et kursus i “hjælp-til-selvhjælp”. Her er min pressemeddelelse i anledning af forliget, som er indgået af regeringen, SF, RV, K og LA.

– Bag alle de mange kønne ord om at tage vare på de ældre, gemmer sig starten på en afskaffelse af hjemmehjælpen. Partierne bag aftalen har bundet sig til en lovændring, hvor man som udgangspunkt ikke kan få hjemmehjælp før man har gennemgået et kursus i “hjælp til selvhjælp”. Det betyder, at hjemmehjælpen fremover kun gives til de allersvageste borgere, resten må klare sig selv.

– Enhedslisten blev holdt ude af forhandlingsforløbet og præsenteret for en færdig aftale. Vi stillede to betingelser for at være med: At det skal være frivilligt for den ældre, om man vil deltage i rehabilitering, og at der skal ske et løft af personalets kvalifikationer i lyset af alle de nye opgaver de får. Begge dele blev afvist.

– Forløbet viser, at det var rigtigt af Enhedslisten at rejse kampen for de ældres rettigheder ved finanslovsforhandlingerne, og at denne kamp må fortsætte. Regeringens nye aftale skal bane vejen for yderligere nedskæringer i hjemmehjælpen, mens borgerne står uden rettigheder til at sige fra.

Læs om aftalen her.