Uambitiøst oplæg om social dumping

Socialdemokraterne har d. 4. juni offentliggjort et udspil om social dumping. Det er ikke særlig ambitiøst. Det handler i det store og hele om at videreføre den nuværende indsats frem til 2020. Der er kun ganske få, og ikke særlig vidtgående intiativer. Der er ellers hårdt brug for at skrue op for indsatsen, når man ser på hvor store problemerne med social dumping er i en rækkebrancher. Se mine og Johanne Schmidt Nielsens kommentarer her.

Samtidig lægges der op til en “bred aftale – hvilket plejer at betyde, at det skal forhandles med Venstre. Forunderligt, da Venstre på forhånd – ligesom Dansk Arbejdsgiveforening – er modstander af flere af initiativerne. Man kan frygte at sådan en forhandling vil føre til udvanding af initiativerne.

Alle initativer er enten gennemført eller kan gennemføres med støtte fra Enhedslisten, SF og DF, så hvorfor meddeler S ikke bare, at de vil benytte sig af det?

Find socialdemokraternes udspil her nedenfor, samt mit notat om det.

Her er Johannes pressemeddelelse:

Johanne Schmidt: Vi savner arbejdsklausuler og kædeansvar

Enhedslisten synes, der er gode takter i socialdemokraternes udspil om social dumping, men det er ikke ambitiøst nok. De stærkeste redskaber mangler. Sådan lyder det fra Enhedslisten politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen.

– Det er godt, at socialdemokraterne vil videreføre den hidtidige indsats mod social dumping til 2020 og er parat til enkelte nye initiativer. Det her er jo et af de steder hvor det virkelig gør en forskel hvem der vinder valget. Mens vi vil bekæmpe social dumping og sikre gode arbejdsvilkår, vil Lars Løkke give arbejdsgiverne mulighed for at importere endnu mere billig arbejdskraft fra hele verden.

Johanne Schmidt-Nielsen synes dog ikke at oplægget er ambitiøst nok, og er dog bekymret for om socialdemokraterne kan realisere deres plan, hvis de tager de radikale med i regering igen og hvis de lægger op til en bred aftale med Venstre.

– Vi har jo oplevet at De radikale mildest talt har været modvillige når vi skulle lovgive mod social dumping. Jeg frygter, at de vil blokere for de gode tanker, hvis de igen bliver lukket ind i regeringskontorerne. Vi undrer os også over, hvad der ligger i Helle Thorning Schmidts invitation til en bred aftale, i betragtning af, at Venstre er lodret modstander af at gøre noget effektivt.

Johanne Schmidt-Nielsen kritiserer samtidig socialdemokraterne, for at forbigå nogle af de mest effektive redskaber mod social dumping.

– Jeg ærgrer mig over, at Socialdemokraterne ikke vil være med til at bruge de mest effektive redskaber vi kan mod social dumping. Nemlig arbejdsklausuler og kædeansvar. De er alt for bange for EU. Men hvis vi skal bekæmpe social dumping effektivt, er vi nødt til at udfordre EU’s snævre regler.

– En lov om arbejdsklausuler vil sikre at ikke en eneste skattekrone bliver brugt til social dumping. Fordi der vil blive stillet krav om ordentlige forhold til alle virksomheder, der leverer til det offentlige. Og kædeansvar vil gøre det langt sværere for arbejdsgiverne at bruge underleverandører, der snyder i skat eller snyder deres medarbejdere.

Johanne Schmidt-Nielsen

Bilag Størrelse
Notat om socialdemokraternes udspil om social dumping.docx 14.18 kB
Dansk løn for dansk arbejde (2).pdf 151.62 kB