EL til minister: Stop offentlig løndumping

Fagbladet 3F dokumenterer, at nyttejob bruges til offentlig løndumping. Det skal stoppes, siger Enhedslisten, som kalder Beskæftigelsesministeren i samråd om sagen. Her er min pressemeddelelse. 

– En stor tak til 3F for at dokumentere, at det desværre går som vi advarede imod, da Mette Frederiksen fremlagde sin kontanthjælpsreform: Nyttejob fører til fortrængning af ordinære job i den private og den offentlige sektor. Det bekræftes også af 4 ud af 10 chefer og ansatte på landets jobcentre. Det er fuldstændig uacceptabelt at ledige medlemmer af 3F og FOA på den måde afskæres fra at komme i job.

– Der er tale om offentligt organiseret løndumping af værste skuffe. De fleste af de opgaver kontanthjælpsmodtagerne sættes til at udføre, er overenskomstdækket af 3F eller andre forbund. Nyttejobberne får bare kun 1/3 del af lønnen, og de har ingen af de rettigheder som følger med en overenskomst, som for eks. pension og ret til at vælge tillidsrepræsentant.

– Enhedslisten har hele tiden ment, at Mette Frederiksens kontanthjælpsreform åbnede for dette grove misbrug af kontanthjælpsmodtagere som gratis arbejdskraft i kommunerne. Det er ikke noget værn at jobbene skal “ligge ud over normeringen”, for det er jo kun et spørgsmål om at skære normeringerne ned, hvilket sker i rigtig mange kommuner.

– Beskæftigelsesministeren vil åbenbart ikke gøre noget ved det, på trods af han selv har bestilt undersøgelsen. Så let skal han ikke slippe. Derfor skal han i samråd og forklare, om han mener, at det er lovligt, hvad der foregår. Hvis svaret er nej, skal han tage skridt til at stoppe det. Hvis svaret er ja, må forligspartierne, især socialdemokraterne og SF forholde sig til, om de vil skrotte ordningen, som 3F opfordrer til.

Bilag Størrelse
Fagbladet 3F om nyttejob.pdf 6.32 MB